Medzinárodné Gasshuku Okinawa Kobudo v Bratislave

V polovici júla sa organizácií Slovenská únia Okinawa Karate a Kobudo dostalo obrovskej cti a uznania. Po prvý krát prijal ich pozvanie na Slovensko Hanshi Kenyu Chinen, 10. Dan Shorin Ryu Karate a 9. Dan Okinawa Kobudo.

Sensei Chinen patrí medzi legendy svetového Karate a Kobudo. Narodil sa v roku 1944 na ostrove IE hneď vedľa ostrova Okinawa. Cvičiť Shorin-Ryu Karate začal v roku 1959 pod Senseiom Shuguro Nakazatom. V roku 1962 začal cvičiť Okinawa Kobudo priamo u Senseia Shinpo Matayoshiho a veľmi skoro sa stal jeho najlepším žiakom. V polovici sedemdesiatych rokov Sensei Chinen modernizoval niektoré pokročilé Kata Kobudo a vytvoril Kihon Kata pre základnú skupinu zbraní. Úpravy prijal aj jeho učiteľ, Sensei Matayoshi a Okinawa Kobudo tak dostalo dnešnú podobu.

V roku 1976 odišiel Sensei Chinen z Okinawy do Európy, kde začal šíriť Shorin Ryu Karate a Okinawa Kobudo Svoje prvé Dojo otvoril v Paríži. Cestoval medzi Francúzskom a Okinawou, kde pokračoval vo svojom štúdiu Kobudo u Senseia Matayoshiho a Shorin Ryu pod Senseiom Katsuya Miyaharom. V roku 1986 vydal bestseller „Kobudo d´Okinawa“. Zakladá organizáciu World O-Shu Dento Okinawa Shorin-Ryu Karate Do Kobudo Federation (WOF), ktorého Honbu Dojo od roku 2017 sídli v Tomigusuku, Naha.

V súčasnosti je Sensei Chinen nositeľom čestného titulu „profesor bojových umení“ a členom sedemčlenného výboru vlády prefektúry Okinawa pre svetové Karate a Kobudo a svetovým šéf inštruktorom svojej organizácie WOF.

Sensei na Slovensko priletel vo štvrtok 14.6. a po krátkej večeri a prechádzke nočnou Bratislavou si išiel odpočinúť, pretože na ďalšie dni mu organizátori pripravili bohatý program.

Druhý deň ráno sa spolu stretli Sensei Chinen, jeho žiak z Francúzska a pokladník organizácie WOF, Sensei Maurice Roggero (8. Dan Karate, 8. Dan Kobudo), šéf inštruktor WOF pre Českú repuliku, Sensei Jan Kopecký (6. Dan Karate, 5. Dan Kobudo) a šéf inštruktor pre Slovensko, Sensei Igor Vakoš (5. Dan Karate, 4. Dan Kobudo) a vyrazili spolu po okolí Bratislavy. Sensei je vášnivý rybár a preto ho organizátori zobrali na ryby a na malý piknik na brehu jazera, kde mal Sensei možnosť ochutnať domáci kozí syr. Po rybačke a krátkom oddychu čakala na Senseia dôležitá úloha. Boli ňou skúšky na majstrovské technické stupne. Skúšky boli tvrdé, viedol ich Sensei Chinen osobne a nikomu neodpustil ani tú najmenšiu chybu. A hoci si teplo, únava a stres vyberali svoju daň, nikto z adeptov nepoľavil a s hrdosťou môžeme oznámiť, že na Slovensku pribudli štyria čerství nositelia stupňa 2. Dan v Okinawa Kobudo a v Čechách dvaja nositelia 2. Danu a jeden nositeľ 3. Danu. Gratulujeme!

V sobotu už nás čakal samotný seminár. 70 účastníkov z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Francúzska a Slovenska sa zišlo, aby sa niečo naučili od tejto legendy Karate a Kobudo. Sensei sa rozhodol preberať základy a každý tréning venoval jednej zbrani. Na prvom tréningu sa preberala Bo, kde Sensei vysvetľoval do najmenších podrobností prácu zbrane, prenos sily z tela do zbrane, pohyb, generovanie napätia, vzdialenosť, proste všetko to, čo pomáha pochopiť princípy práce s Bo. Na druhom tréningu sa v rovnakom duchu niesla zbraň Sai, kde už boli skupiny delené a žiacke stupne si bral Sensei Maurice. Znovu sa vysvetľovali detaily, úchopy, zmeny úchopov, prácu bokov.

V sobotu večer bola Sayonara party, kde Sensei dostal ako darček nádhernú ručne vyrábanú dýku z dielne Martina Vasila. Sensei bol darčekom veľmi potešený. Aj vďaka atmosfére sa uvoľnil a rozhovor s ním sa natiahol do neskorých večerných hodín. Sensei spomínal na svoje začiatky Karate a Kobudo, na svoje prvé roky tréningu a na majstrov s ktorými cvičil. Okrem iného povedal aj to, že rešpektuje každý štýl a každého majstra, ktorý sa s úprimným srdcom venuje bojovým umeniam a je jedno akým. Dôležité je nevzdať sa a vždy hľadať možnosti. Ak mám zranenú ruku, budem sa viac venovať nohám. Ak mám problémy s nohami, s kĺbmi, človek sa má viac zamerať na ruky a tak sa posúvať. Každý deň kúsok, krok za krokom. Takisto hovoril aj o rozdieloch v jednotlivých organizáciách. Každý z majstrov si časom upraví štýl podľa seba. Niekto je vyšší, nižší, silnejší, slabší, väčší, menší, atď. Nie je to chyba štýlu. Je to naozaj o každom majstrovi a jeho chápaní daného štýlu.

V nedeľu sme sa opäť stretli v Dojo, kde sa Sensei venoval zbrani Tonkuwa. Znovu sa vysvetľovalo do najmenších detailov, ako generovať silu, ako sa do zbrane vedieť oprieť telo, pretože telo vedie zbraň a nie naopak. Každý z účastníkov sa snažil pochopiť všetko, čo nám Sensei vysvetľoval a predvádzal. Napriek tomu, že Sensei Chinen tento rok oslávi 79 narodeniny, vek mu neubral na sile, ani na rýchlosti. Vysvetľoval spojenie medzi Karate a Kobudo, rovnaké princípy a pohyby telom, presuny a prácu nôh. Bolo neskutočné sledovať muža jeho veku, ktorý sa hýbalo ako by mal o 30 rokov menej!

Na záver semináru nám už len ostalo rozlúčenie sa so Senseiom a naše obrovské Ďakujeme! za všetko čo pre nás urobil a za to obrovské množstvo informácií o ktoré sa s nami podelil. Kvalitu jeho učenia vysoko hodnotili aj účastníci semináru mimo organizácie WOF, ktorí si nenechali ujsť túto jedinečnú príležitosť. Sensei Chinen sám vysoko hodnotil kvalitu organizácie na Slovensku, úroveň cvičenia účastníkov, aj keď je WOF na Slovensku relatívne krátko a hlavne nadšenie a atmosféru každého jedného cvičenca.

So Senseiom nás čakala už len príjemná večera v centre Bratislavy spojená s rozhovorom o histórií Karate a Kobudo, ako aj o detailoch techník. V pondelok ráno len rýchly presun na letisko a odlet Senseia domov. Tešíme sa na stretnutie s ním už o pár týždňov priamo v kolíske Karate a Kobudo – na ostrove Okinawa!

Ďakujeme všetkým účastníkom že vážili cestu sem ku nám, organizátorom za hladký priebeh celej akcie a Senseiovi Mauricovi a hlavne Senseiovi Kenyu Chinenovi za nezabudnuteľný víkend plný Kobudo v Bratislave. Veríme, že nie posledný!

Text: SÚUOKK
Foto: SÚOKK

Návrat hore